Harrach - Kouřový speciál

Spodně kvašený světlý speciál z nakuřovaného sladu.

Tradiční bavorský pivní speciál vařený v Jelínkově vile. Pokud se v České republice stočí diskuze k zahraničním pivům, většinou se dostaví slova opovržení a hany. Přesto se najde výjimka, kterou čeští pivaři přijímají kladně – Bavorsko.

Čím se kouřové pivo či nakuřované neboli Rauchbier vyznačuje? Pro vysvětlení musíme o čtyři století zpět. Pivovarnictví tehdy nebylo žádnou exaktní vědou, namočený ječmen se prostě usušil buď na vzduchu za pomoci slunečních paprsků, anebo na přímém ohni. Z ohně nasál slad kouř, který se přenesl i na chuť piva. Metodou pokus – omyl se favorizovaným topivem stalo dřevo a sláma.

Ať už bylo topivo jakékoliv, vždy to mělo za následek tmavší barvu sladu a kouřové složky v chuti. Dnes se používá k nakuřování sladů bukové dřevo.

Název piva
Harrach - Kouřový speciál
Druh piva
světlé spodně kvašené silné pivo z nakuřovaného sladu
Pivní styl
rauchbier - pivo z nakuřovaného sladu
Obsah alkoholu
6,2 %
Suroviny, složenívoda, rauchmalz - nakuřovaný slad, bavorský slad,
plzeňský slad, barevný slad, chmelový extrakt,
gr. chmel Sládek, gr. chmel Žatecký poloraný červeňák,
kvasnice V 96